top of page

Paardenfysiotherapie/osteopathie

Paardensport vraagt veel van zowel paard als ruiter. De ruiter moet een zeer onnatuurlijke positie aannemen, aangezien mensen gemaakt zijn om rechtopstaand op hun voeten rond te lopen. Je moet relatief stil zitten terwijl je paard onder je door beweegt, dat maakt paardensport een volledige uitzondering in vergelijking met andere sporten zoals tennis, voetbal... waarbij je je op je voeten voortbeweegt. Om de bewegingen van het paard vloeiend te kunnen volgen, heeft de ruiter uitzonderlijk goede flexibiliteit, coördinatie, dynamische houdingsstabiliteit en reactievermogen nodig.

Paarden verdelen hun lichaamsgewicht van nature iets meer op hun voorhand dan op hun achterhand, waardoor hun 'center of mass' (COM) op het laagste punt van de rug in het zadelgebied ligt. Wanneer een paard een ruiter moet dragen, verschuift het COM terug naar het midden van het paard. Voor onderhouden van een gezond bewegingsapparaat moet het paard het vermogen leren om zijn achterhand te laten zakken en correct te activeren om de druk van de voorhand en rug te verlichten, ook wel "verzameling" van het paard genoemd. Sporten op hoog niveau, chirurgie, ongelukken... kunnen de natuurlijke balans in het paardenlichaam verstoren resulterend in pijn, ongemak en mogelijk zelfs blessures. 

Fysiotherapie/osteopathie heeft tot doel de beweging en fysieke functie van het lichaam te behouden, te verbeteren of te herstellen met behulp van manuele therapie, oefentherapie, transcutane elektrische zenuwstimulatie, lasertherapie...  

Amber is gediplomeerd Menselijk Sportkinesitherapeut (KUL) en Paarden Fysiotherapeut (UGent). Ze volgde reeds meerdere jaren stages en extra opleidingen bij tal van kinesisten, dierenartsen, paardenosteopaten... Daarnaast voert ze actief onderzoek uit op het gebied van biomechanica van paard en ruiter en traint paarden en brengt ze uit op het hoogste competitieve niveau. 

Dit geeft Amber een zeer brede kijk op paard en ruiter als een combinatie. Paardensport is een sport met twee atleten en de een kan niet worden waargenomen zonder de ander erbij te betrekken. Amber kan jou en je paard helpen om de normale functie van het lichaam te herstellen en zo een gelukkige atleet te maken van jou en je paard.

Bel voor een afspraak +32 498 82 82 11

Voor een behandeling is Amber zowel werkzaam op Jorestha Stables in Holsbeek als op het Equine Balance Center in Balen. Amber kan ook ter plaatse komen voor behandeling.

Prijzen

Amber Heidbuchel voert fysiotherapie paard uit
Amber Heidbuchel op wereldkampioenschap
Amber Heidbuchel op wedstrijd
bottom of page